2 senelik creality ender 3 deneyiminden sonra gozumu MSLA printerlara diktim. Aslinda daha oncesinden farkinda oldugum bir urundu fakat en ufak ve en dusuk seviyeli modelleri bile 1000$ civarindaydi ve o parayi vermeye kiyamiyordum. Nasil olduysa Elegoo firmasi Mars diye bir model cikararak bu tarz printerlarin fiyatini 250$ gibi bir fiyata dusurerek piyasaya adeta bomba gibi dustu. Senelerdir peynir ekmek gibi sattilar ve bunun etrafinda baska firmalarda benzer urunler cikararak rekabet sayesinde ilk cikan elegoo marsa gore urunlerde gelismeler oldu.
Ilk olarak MSLA nedir? UV isinlari ile sertlesen recineye belirli bir sablonda uv isinlari yansitilarak recinenin sertlesmesi saglanmakta ve bu sekilde istedigimiz sekil bildigimiz FDM printler gibi kat kat olusturalarak elde ediliyor.
Avantaj olarak ozellikle bu aldigim makine icin konusuyorum layer yani katman kalinligi 0.01milimetre gibi bir detay ile print alinabilmekte normal bir FDM printerdan 0.4 uc ile dusebilecegimiz en dusuk yukseklik 0.10 oldugunu dusunursek 10 kat daha fazla detay diyebiliriz. Ekranlari 2K cozunurlukte geliyor(2560*1620 piksel) buda kaliteyi dogrudan etkileyen bir ozellik. Bilgisayar monitoru gibi dusunebilirsiniz yada oyunlardaki AA gibi. Bir monitorde cozunurluk ne kadar yuksekse okadar keskin goruntu aliriz buda MSLA sistemde kurlesmesi gereken printin kalitesini etkiliyor. Suanda teknoloji bu kucuk ekranlarda 4K ya dogru gidiyor hatta biraz daha buyuk olanlarda 4k olan sistemler var ama bu 2K bile gayet keskin ve detayli printler verebiliyor.
Ekranlarin 2K olmasinin yaninda son zamanlarda cikan yeni bir ekran teknolojisi olan monochrome adapte edildi ve onemli bir mihenk tasi diyebiliriz. Peki avantajlari neler, normal ekranlara gore 4 kat daha fazla dayaniyor ve print suresinde ciddi bir dusus sagliyor. Ornek vermek gerekirse slicer programda normal ekranla 4 saat kadar suren bir print monochrome bir yazicida sureyi 1.5 saat olarak hesapliyor. Onun haricinde print kalitesine bir etkisi yok.
Anycubic photon mono, adindan da anlasilacagi uzere monochrome yeni tip LCD ile geliyor ve bu ekranlar MSLA sistemlerde tuketilen bir malzeme olarak goruluyor ve omurleri var. normal bir printerda mesela elegoo mars in ilk modelindeki LCD calisma suresi olarak 500-600 saat gibi bir omru sunarken bu tip monochrome ekranlar icin 2000 saat omur biciliyor ve ayrica print suresi yukaridaki ornekte verdigim gibi ciddi olarak kisaldigindan aslinda omuru kat ve kat artiyor. Degistirilmesi gerektiginde 50 dolar gibi bir maliyeti var.
Ornek vermek gerekirse, normal ekran ile 4 saat suren bir printten 500/4=125 kere print alabiliriz. yeni tipte 4 saat saatlik print 1.5-2 saate dusuyor 2 kabul etsek 2000/2=1000 adet yapar. yani 1000/125= kabaca 8 kat daha uzun omurlu diyebiliriz.
Calisma alani olarak 130x80mm gibi bir FDM printerlara gore kucuk bir yatagimiz var yukselik olarakta 165mm.
Fiyat olarak 3 sise recine ve printer kargo dahil cebimden 280 dolar para cikti urunu 17 aralikta siparis etmistim fakat adreste sikintilar oldu ama bunu twitter uzerinden sirketle iletisime gectigimde anladim buda bana 1 hafta kadar zaman kaybettirdi normalde benimle iletisime gecmeleri gerekiyordu ama sanirim yilbasi uzeri olan siparis sikintisindan tahinimce her sikintiya yetismekte zorlandilar. Bugun urun elime ulasti cok basarili bir paketleme yapmislar. Urunun bu paketlemeyle kargo sirasinda hasar almasi imkansiz olmus.
Cinli bir firmaya gore malzeme kalitesi nereye dokunsam kaliteli bir his uyandiriyor ince kirilgan kalitesiz hissiyati uyandiran fiziksel bir kismi yok, aksesuar olarak kutunun icerisinden print etmeye baslayabilmemiz icin hersey cikiyor. Recine filtreleme icin birkac huni, printi sokmek icin demirden bir spatula, VAT temizligi icin plastik bir spatula, maske, eldiven, anahtarlar ve usb bellek.
Kutunun icerisinden recine cikmadigi icin yine ayni siteden baslangic icin 3 adet recine aldim seffaf, mavi ve gri renkte. Makine resimde goruldugu gibi kucuk bir adaptor ile calisiyor arka tarafinda guc giris var sag tarafinda da usb bellek girisi ve acma kapama dugmesi mevcut. Cok portatif bir yapisi var evde bir FDM printer gibi yer kaplamiyor ender 3 un yaninda gelecekten gelmis bir oyuncak gibi duruyor :)
Tum kontroller ondeki dokunmatik ekran uzerinden oluyor. Menu tasarimi gayet basit ve anlasilir olmus. Sistem kisminda isimize yarayan hicbirsey yok cesitli bilgiler var ve dil olarak sadece ingilizce ve cince mevcut. 2. resimdeki gibi print edecegimiz dosyanin bir on goruntusunu gorebiliyoruz.
Asil ayarlarimizi bu menuden yapiyoruz. FDM printerlardaki gibi yatagin seviyesini ayarlamamiz gerekiyor ama cok daha basit bir proseduru var.
Son olarakta ekrani Detection kismindan calisip calismadiginu kontrol edebiliyoruz. Alttaki kucuk LCD ekranda gorulen sablonu yukaridaki buyuk ekranda gorebilmemiz lazim ayni sekil cikiyorsa ekranda sorun yok demektir.
Simdilik bu kadar henuz hava cok soguk oldugu icin ilk printi ne zaman yaparim bilmiyorum ama sanirim kurlestirme istasyonum geldiginde belki bir deneme yaparim. Kurlestirme istasyonlarida genelde bence islevlerine gore pahalilar alt ustu bir UV led ve motorlu donen bir taban icin 150 dolar gibi bir rakam bence biraz fazla.
O yuzden aliexpress ten 4 dolara bir metrelik UV led serit aldim ve yine 3-4 dolara donen bir kucuk sehpa aldim bunlarla kendim bir kurlestirme istasyonu yapacagim. onun yerine guneste kullanilabilir ama malum havalar bu aralar acacak gibi degil o yuzden acelesi yok. Deneyimleri burdan yazmaya devam ederim.
Bu arada slicer programi olarak FMD sistemlerden farkli programlar kullanmak zorundayiz cunku FDM ile alakasi olmayan bir sistem ve ordaki tecrubemiz burda hic bir ise yaramiyor. Program olarak Chitubox gayet populer onun haricinde Lychee slicer ve photon workshop gibi totalde kullanilabilir 3 tane program gozukuyor.
|
|
|
|
|
|
|
|